Moment Istoric Tecuci

DSC_0274

Stimați cetateni,

În primul rând, aș dori să mulțumesc prof. Vasile Ghica si Fundatiei Pelin, gazdele acestui eveniment pentru a mă fi inclus pe lista invitaților la dezvelirea bustului eroinei, aproape necunoscute, deși este asociată cu primul act statal democratic de unire a tuturor românilor – Ecaterina Cocuța Vogoride.
În acest context, sunt onorat să pot transmite inimoșilor tecuceni care au contribuit la realizarea acestui eveniment, autorităților publice locale, precum și tuturor participanților de astăzi la dezvelirea statuii Ecaterinei Cocuța, salutul și felicitările pentru această realizare, din partea președintelui Academiei Române, Prof.univ.dr. Ioan Aurel Pop, istoric cunoscut și respectat nu numai pentru excelența în cercetarea istorică sau în promovarea studiului istoriei în învățământul terțiar românesc, dar și pentru opiniile sale publice, deschise, cu privire la însemnătatea memoriei istorice pentru viitorul unui popor și al unei națiuni.
Restituirea istorică, a memoriei istorice, a adevărului istoric, reprezintă canavaua pe care urmează a se țese prezentul și viitorul. Iar aspectul esențial al acestor restituiri este, fără îndoială, semnificația. Prin ceea ce Dumneavoastră ați realizat aici, la Tecuci, ați sporit, de fapt, zestrea de semnificație a trecutului acestui neam, semnificație care nu este deloc locală, ci aspiră la a avea conotații cel puțin naționale. Restituirea unui erou este mai mult decât o victorie, este o consolidare a justificării prezentului prin actele și faptele trecutului. Filosofii au spus că ceea ce este real este și rațional. Ceea ce a făcut eroina căreia Dumneavoastră îi dați astăzi dreptul de cetățenie istorică a fost tocmai să confirme acest dicton – da, înfăptuirea unirii de la 1859 a fost, prin grația acestei Doamne a neamului românesc, o manifestare de raționalitate a istoriei.
Eroii nu se nasc, eroii sunt creați de împrejurări care le reclamă curajul, iscusința dar, mai presus de toate, responsabilitatea. Există, desigur, un moment de grație în care disponibilitatea responsabilă a persoanei pentru un act de mare semnificație socială trebuie să se întâlnească neapărat cu bifurcația istorică, cu acel punct instabil al traiectoriei istorice, din care orice dezvoltare este posibilă, dar nici una predictibilă. Evoluția istorică reală este inteligibilă mai ales din această perspectivă a punctelor de indecizie în care au apărut personalități, am putea spune, providențiale, care au înclinat balanța într-o anumită direcție. Din fericire pentru poporul și națiunea română, în punctul de bifurcație istorică de la 1859, a apărut Doamna Ecaterina Cocuța Vogoride care a avut înălțimea de spirit, imperativul moral și curajul civic de a ne orienta destinul spre ceea ce suntem astăzi.
Stimați participanți la această emoționantă și semnificativă restituire a adevărului istoric, iată, pecetluit și în piatră, în încheierea scurtei mele alocuțiuni, dați-mi voie să iterez, atât din partea președintelui Academiei Române, Prof.univ.dr. Ioan Aurel Pop, cât și din partea mea, ca originar din împrejurimile Tecuciului, felicitări pentru actul Dumneavoastră patriotic și național. Astăzi, Pantheonul virtual, nu al tuturor zeilor, ci al tuturor eroilor României, a mai primit un locatar:  Ecaterina Cocuța Vogoride.

Vivat, crescat, floreat România.

Academia Romana,
Prof. Dr. Emil Dinga

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s