TECUCIUL, AREOPAG AL AFORIȘTILOR ROMÂNI DE PRETUTINDENI

Acad. NAJI NAAMAN (Liban)

Există în zilele noastre o criză îngrozitoare a culturii și în special a cărții și a lecturii. Personal, cred că virtuțile umane sunt în declin și că ființa umană devine mai egoistă, mai lacomă și este atrasă de partea superficială a noilor tehnici de comunicare socială.

Istoria culturii universale nu este decât un aforism de interpretat. Aforismul îi poate ajuta pe cei derutați. Internetul este o armă cu patru tăișuri. Să utilizăm numai partea lui bună.

Acad. N. Dabija (Rep.Moldova)

Țara e plină de doctori în știință care nu știu să semneze și academicieni analfabeți, cu tineri pentru care telefonul spune cât demult se iubesc și părinții cărora internetul le reproșează că nu-și ascultă copiii.

În acest context, ca să nu rătăcim de tot progresul tehnic și cultura, ar trebui să se ajute reciproc, ele neputând coexista decât împreună, decât fiind un tot, ca sămânța cu țărâna umedă din jurul ei.

Cât omul nu va înceta să mediteze, aforismul, ca gen, va trăi. Steaua lui va răsări zilnic, așa cum luceafărul își anunță tot zilnic locul său de pe cer.

Fabrizio Caramagna (Italia)

Există o criză a lecturii, pentru că am intrat în societatea narcisismului și a divertismentului. Toată lumea, chiar și cel analfabet, poate în orice moment să scrie și să publice cartea lui și să arate lumii vanitatea sa. Acum, toată lumea scrie și nimeni nu citește. Cititorul pur, cel care citește numai pentru plăcerea de a citi, a devenit rar. Acest narcisism literar face să fie publicate, în fiecare an, aproape 100.000 de volume (numai în limba italiană). Pare să fie o piață în care toată lumea ridică mâna pentru a spune: Eu, eu, eu! și care, din punct de vedere fonetic, seamănă cu răgetul măgarului: Hi ho! Hi ho!

Valeriu Butulescu

Nu, nu există o criză a culturii. Dimpotrivă. Este o perioadă de maximă înflorire a acesteia. Poate cartea clasică, de hârtie, este în regres, timpul ei a cam trecut. Dar suportul electronic face miracole! Astăzi, miliarde de oameni citesc pe internet! Acum se citește mai mult ca oricând! Aforismul modern s-a extins enorm. A devenit o specie literară foarte cultivată și accesibilă. Și-a pierdut strălucirea, poate și prin faptul că mulți din autori se cantonează în calambururi și jocuri de cuvinte, trimițând specia în derizoriu, departe de spiritul meditativ. Dar importanța practică a aforismului de astăzi e dovedită.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s